Asunnon myynti itse vs. kiinteistönvälittäjän avulla

Kiinteistönvälittäjä hoitaa asunnon myymisen tehokkaasti ja lyhyessä ajassa. Asunnon voi kuitenkin myydä halutessaan myös itse, ilman kiinteistönvälittäjän apua. Kumpi sitten olisi kannattavampi tapa myydä asunto? Asia jakaa jonkin verran mielipiteitä ja toki siihen vaikuttaa osaltaan myös se, millainen tietämys asuntoa myyvällä henkilöllä itsellään asuntomarkkinoista on. Jos esimerkiksi asuntoa on myymässä sellainen henkilö, joka tuntee asuntomarkkinat ja asunnon myymiseen liittyvän lainsäädännön hyvin, voi olla jopa kannattavampaa hoitaa myyminen täysin itse. Toki siinäkin tapauksessa tulisi huomioida se, että asunnon myymiseen itse joutuu uhraamaan merkittävän paljon omaa aikaa, mutta siihen täytyy vain osata asennoitua oikein ja huolehtia, että oma aika ja erityisesti asiantuntemus aiheesta varmasti riittävät. Kuitenkin, kaikille niin sanotusti tavan tallaajille olisi varmasti kannattavampaa käyttää kiinteistönvälittäjää asunnon myymisessä, sillä kiinteistönvälityala on vahvasti säännelty, ja itsenäinen perehtyminen asioihin vie todella paljon aikaa ja lakipykälistä voi olla myös hyvin hankala saada selkoa.

Kiinteistönvälittäjän avulla asunto nopeammin kaupaksi

Kiinteistönväilittäjä

Kiinteistönvälittäjät ovat erittäin harjaantuneita ja osaavat kyllä saman tien kertoa, meneekö asunto kaupaksi saman tien vai joudutaanko haluttua ostotarjousta odottelemaan pidempään. Asunnon myyjän voi olla vaikea arvioida tätä jo pelkästään senkin vuoksi, että kyseisellä asunnolla voi olla tunnearvoa, jolloin saattaa helposti tulla ajatelleeksi, että kuka nyt ei haluaisi juuri tätä minun asuntoani ostaa. Asunnon omistajana myös on tottunut päivittäin katselemaan sitä omaa asuntoa, jolloin ei ehkä huomaa sellaisia asioita, joita potentiaalinen ostajaehdokas saattaisi huomata heti ovesta sisään astuttuaan. Sitä kautta asuntoaan myyvälle voi syntyä väärä käsitys siitä, onko oma asunto kovassa huudossa asuntomarkkinoilla vai ei. Kiinteistönvälittäjä osaa antaa asiasta oman arvionsa, joka kuitenkin perustuu alan asiantuntemukseen sekä kokemuksiin asuntojen myymisestä. Lisäksi kiinteistönvälittäjällä saattaa olla jo tiedossaan potentiaalisia ostajaehdokkaita, joiden kriteerit myytävä asunto täyttäisi, jollei täysin niin ainakin osittain. Asuntomarkkinoiden asiantuntija osaa myös hyödyntää parhaiksi havaitsemiaan kanavia myytävän asunnon markkinoimiseen, mikä voi nopeuttaa myyntiprosessia merkittävästi.

Remointoimalla lisäarvoa asunnolle

Pienelläkin remontilla voi saavuttaa merkittävää arvonnousua myyntiä ajatellen. Asunnon maalipintoja voi paikkailla tai muuttaa huoneiden ilmettä vaihtamalla tapetit. Pelkästään vaihtamalla keittiön kaappien vetimet saa huoneen ilmeestä ihan toisenlaisen. Tietysti, mitä enemmän jaksaa remonttia tehdessä nähdä vaivaa, sitä selkeämmin se näkyy asunnon myyntihinnassa. Remontointi ennen asunnon myymistä voi tuntua myös turhalta, kun ei sitten itse pääse nauttimaan omasta vaivannäöstään. Se kuitenkin kannattaa, mikäli asunnon senhetkinen myyntihinta ei miellytä. Kun asuntoa remontoidaan myyntiä varten, kannattaa ottaa huomioon, että liian persoonalliset sisustusratkaisut voivat karkottaa potentiaalisia ostajia. Remonttia tehdessä kannattaakin keskittyä ensisijaisesti parantelemaan asunnon kuntoa ja korjaamaan mahdollisia virheitä. Maalipintojen ja tapettien suhteen voi olla järkevää pitäytyä mahdollisimman neutraaleissa sävyissä, jolloin uuden asukkaan on helppo pienellä vaivalla sisustaa huoneet mieleisekseen. Remontoidessa ei sen vuoksi kannatakaan välttämättä valita niitä ratkaisuja, joista itse pitää, vaan yrittää mieluummin miettiä asiaa ostajan näkökulmasta. Tämän kun muistaa, ei remontti voi mennä kauhean pahasti pieleen. Jos remontointi kuitenkin tuntuu itselle liian haastavalta tehtävältä, voi ammattilaisen käyttäminen olla ihan paikallaan.

Jos taas asunto on siinä kunnossa, että se olisi isomman remontin tarpeessa, eikä asiaa jaksa tai halua itse hoitaa, olisi ostajakandidaateille syytä kertoa, mitä remontteja asuntoon olisi hyvä tai jopa pakko tehdä. Tulevat remontit vaikuttavat kuitenkin asunnon myyntihintaan merkittävästi, eikä ostaja todennäköisesti ole myöskään halukas maksamaan remontin tarpeessa olevasta asunnosta yhtä paljon, kuin hyvässä kunnossa olevasta asunnosta. Ostajan näkökulmasta on selvää, että remontin tarpeessa olevan asunnon hankkiminen aiheuttaa väistämättä päänvaivaa ja vie myös paljon taloudellisia resursseja. Ostajan on syytä tietää remonttitarpeiden lisäksi niiden laajuus sekä se, kuinka kalliiksi kyseiset remontit tulevat. Pienemmistä remonteista voi olla helpompi päästä yhteisymmärrykseen mahdollisen ostajan kanssa, kun taas isommat remonttitarpeet saattavat säikäyttää potentiaalisen ostajan. Asuntonsa myymistä harkitsevan kannattaa siis ensin miettiä, onko itse valmis näkemään vaivaa asunnon parantelemisen suhteen. Sitten, kun on valmis myymään asuntonsa, tulee pohdittavaksi se, käyttääkö myymisessä apuna kiinteistönvälittäjää vai hoitaako sen itse. Joka tapauksessa, kyseessä on iso päätös, jota kannattaa pohtia rauhassa ennen lopullista päätöstä.