Kuinka kalliiksi putki- ja salaojaremontit voivat tulla?

Putki- ja salaojaremontit ovat hintavia remontteja, mutta niiden teettämistä ei kannata pitkittää. Jos putket pääsevät huonoon kuntoon, aiheuttaa niiden uusiminen vielä enemmän kustannuksia. Putkien ja salaojien uusiminen kannattaa jättää ammattilaisen vastuulle, sillä mahdollisista asennusvirheistä aiheutuvat kosteusvahingot eivät ole leikin asia. Jos rakenteisiin pääsee kosteutta, voi niihin muodostua hometta, mikä pilaa sisäilman ja saattaa sairastuttaa rakennuksen asukkaat. 

Putkiremontti voidaan toteuttaa kolmella tapaa

Putkiremonttia tarvitaan, kun putkilla alkaa olla ikää 40–60 vuotta. Putkiremontti tarkoittaa raskaimmillaan märkätilojen, vesikalusteiden ja vesijohto- sekä viemäriputkistojen uusimista. Ammattitaitoisesti toteutettua putkiremonttia ei tarvitse uusia ainakaan seuraaviin 50 vuoteen. Käyttövesisaneeraus on kevyempi ja edullisempi vaihtoehto. Se tarkoittaa vesijohtojen uusimista. Vesikalusteet uusitaan vain tarpeen vaatiessa. Tällainen putkiremontti valmistuu vain muutamassa päivässä. Pinnoittaminen eli sukitus on kolmas (ja se edullisin) vaihtoehto. Se tarkoittaa vanhojen putkistojen sisäpuolen pinnoittamista, eikä seinä- tai lattiapintoja tarvitse purkaa lainkaan. 

LVI-ammattilainen osaa kertoa tarkemmin siitä, millä tavalla juuri sinun rakennuksesi putket tulee uusia. Putkiremontti alkaakin aina perusteellisella kuntotarkastuksella. Ota yhteyttä putkifirmaan mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään, sillä jos putket ja viemärit ovat jo päässeet huonoon kuntoon, kasvattaa se remontin kustannuksia. Tarpeeksi ajoissa uusittujen tai kunnostettujen putkien ansiosta ei tarvitse olla huolissaan vuodoista tai vesivahingoista. Lisäksi putkiremontin teettäminen nostaa koko rakennuksen arvoa, ja saattaa jouduttaa sen myyntiä.

Salaojaremontti estää monet ongelmat

Salaojaremontti

Myös salaojaremontin teettäminen lisää rakennuksen arvoa ja haluttavuutta asuntomarkkinoilla. Salaojaremontti ehkäisee monet ongelmat, sillä toimivat ja hyväkuntoiset salaojat pitävät pihan ja talon perustan kuivina, parantavat sisäilmaa ja aiheuttavat kellariperusteisissa kohteissa energiansäästöä. 

Salaojat huolehtivat siitä, että sade- ja sulamisvedet eivät päädy talon rakenteisiin. Salaojajärjestelmä on hyvä kuntotarkastaa kahden vuoden välein, jotta mahdollisiin tukoksiin ja muihin ongelmiin voitaisiin puuttua ajoissa. Kuntotarkastusten perusteella salaojat osataan myös uusia ajoissa, eivätkä kosteus ja home pääse pilaamaan talon rakenteita ja sisäilmaa.

Salaojajärjestelmä kunto on helppo tarkastaa tarkastuskaivon avulla. Jos kaivo on liian täynnä tai liian tyhjä, kielii se tukoksista, irronneista putkista tai muista ongelmista. Myös märkä, halkeillut tai kalkkeutunut sokkeli viittaa ongelmiin salaojajärjestelmän toiminnassa. Ota salaojaurakoitsijaan yhteyttä kiireesti, jos kellariin vuotaa vettä! Myös vettynyt piha antaa syyn olettaa, että salaojaputket ovat tukossa. Koska kosteus voi nousta maaperästä talon perustuksiin asti, ei ongelmaa kannata jättää hoitamatta. Alan ammattilainen tarkastaa tilanteen ja suunnittelee salaojajärjestelmän korjauksen. Salaojat tullaan todennäköisesti kaivamaan esiin ja uusimaan joko osittain tai kokonaan. 

Putki- ja salaojaremontin hinta 

Omakotitalon putkiremontin hintahaitari on noin 5000–30 000 euroa. Jos kyseessä on pelkkä käyttövesisaneeraus eli pelkkien vesijohtojen uusiminen, urakka on halvempi kuin linjasaneerausta eli normaalia putkiremonttia tarvitessa. Tällaisen remontin hintahaitari alkaa 3000 eurosta. Normaalin putkiremontin yhteydessä uusitaan myös viemärit. Hintaan vaikuttavat myös talon koko, kerroslukumäärä, seinämateriaalit, vesipisteiden määrä ja muun muassa se, tehdäänkö asuntoon samalla muutostöitä (eli siirretäänkö kalusteita tai esimerkiksi viemäripisteitä). Mitä enemmän neliöitä, kerroksia ja vesipisteitä, sitä enemmän töitä putkiremontti teettää – ja sitä enemmän se maksaa. Seinämateriaalikin vaikuttaa loppusummaan, sillä betoniseinä teettää lisätöitä puuseinään verrattuna.

Salaojaremontin hinta omakotitalossa on alimmillaan noin 15 000 euroa, mutta jos rakennus on melko suuri, se on kellariperusteinen ja tontilla tarvitaan paljon kaivuu- ja maansiirtotöitä, voi hintalapuksi muodostuakin jopa 30 000 euroa. 

Sekä putki- että salaojaremonttien hinnat lasketaan paikan päällä tehdyn alkukatselmuksen perusteella. Tilaa salaojaremontti Contian toteuttamana, niin alkutarkastus on täysin ilmainen. Sen yhteydessä salaojat kuvataan erityisellä kameralla, ja koko kiinteistön kosteudenhallinnan tilanne tarkastetaan huolella. Contia on suomalainen, luotettava salaojaurakoitsija, joka tekee salaojaremontit avaimet käteen -pakettina.

Sekä putkiremontit että salaojaremontit oikeuttavat hakemaan kotitalousvähennystä, jos ne tapahtuvat omakotitalossa tai kesämökillä. Lisäksi urakoitsijan tulee kuulua ennakkoperintärekisteriin – se on tämän verovähennyksen edellytys. Joustava ja matalakorkoinen remonttilaina antaa näille hintaville remonteille maksuaikaa. Lainaa kannattaa hakea ensisijaisesti pankista, varsinkin, jos pystyy tarjoamaan lainalle vakuuksia. Vakuudettoman lainan voi saada edullisesti myös netissä palveluitaan tarjoavilta rahoituslaitoksilta. Lainan korotkin voi vähentää verotuksessaan, onhan kyse asunnon perusparannustöistä.