Modernit Smart Home ratkaisut 2020

Eikö sinulla ole ikinä aikaa mihinkään? Täyttyykö arkesi töistä, kodinhoidosta ja lasten tarpeiden täyttämisestä? Tämän asian kanssa kipuilee moni ruuhkavuosia elävä suomalainen.

Teknologiasta löytyy vastaus moneen pulmaan, myös ruuhkavuosien helpottamiseen. Ensisijaisesti kannattaa tietenkin harkita elämän leppoistamista, mutta esimerkiksi töiden lopettaminen tai Timothy Ferrissin oppien mukaan 4 tunnin työviikkoon siirtyminen on suurimmalle osalle meistä pelkkä utopia. 

Töissä käymistä ei voi lopettaa, kotityöt on tehtävä ja lapsille on saatava ruokaa nokan eteen.

Onneksi kotitöitä voi jakaa ja delegoida eteenpäin. Lapsikin pystyy pyyhkimään keittiön kaapin ovet tai viemään roskat. Ruokaostokset voi tilata kotiinkuljetuksella, ja niin edelleen. 

Kannattaa tutustua myös Smart Home -ratkaisuihin, eli erilaisiin vimpaimiin, joilla tavallisen kodin voi muuttaa älykodiksi! Älykodin älykkäät ratkaisut keventävät työtaakkaasi ja tuovat suuren helpotuksen elämääsi.

Mitä Smart Home -ratkaisut maksavat?

Saatat ajatella, ettei sinulla ole varaa Smart Home -ratkaisuihin ja älykkäisiin laitteisiin tai kodinkoneisiin. Totuus on kuitenkin se, että vuonna 2020 voit ostaa älykkäitä kodinkoneita, älypistorasioita ja esimerkiksi älyimureita varsin kohtuullisin hinnoin. Älylaitteet ovat arkipäiväistymässä, eli ne eivät ole enää upouusia ja siksi vain harvojen ulottuvilla olevia vehkeitä. 

Vieraile lähimmässä elektroniikkaliikkeessä tai tutustu sen valikoimaan verkossa. Huomaat, että jo muutamalla satasella voit tehdä omasta omakotitalostasi, kerrostaloasunnostasi tai esimerkiksi kesämökistäsi huomattavasti älykkäämmän. Yksittäisen älylaitteen voi hankkia jo muutamalla kympillä, joten lainaa Smart Home -ratkaisujen hankkimiseen tuskin tarvitsee. 

Jos haluat ostaa kerralla kaikki mahdolliset laitteet ja järjestelmät, voi loppulasku olla iso. Siinä tapauksessa voit tarvita rahoitusta, mitä elektroniikkaliikkeen myyjä sinulle varmasti suositteleekin. Vakuudettomat lainat ja osamaksusopimukset ovat kuitenkin varsin kalliita, joten ehkä olisi parempi hankkia yksi laite kerrallaan. Jos ostat esimerkiksi älyjääkaapin vasta puolen vuoden päästä, voi se olla jo paljon nykyistä kehittyneempi. Tämän hetken uusin malli voi puolen vuoden päästä olla jo paljon edullisempi, joten on paljon hyviä syitä täydentää kodin älylaitteiden verkostoa vähän kerrallaan.

Monet Smart Home -laitteet voi asentaa ilman sähköasentajaa. Tarvitset sähköasentajaa lähinnä silloin, jos kodissasi on liian vähän pistorasioita. Jatkojohtojenhan tulisi olla vain väliaikainen ratkaisu, ei pysyvä keino saada virtaa kodin kaikkiin elektroniikkalaitteisiin.

Moderneja ratkaisuja keittiöön

Keittiö on kodin sydän, ja siellä tulee vietettyä paljon aikaa. Keittiössä kokataan, leivotaan, tiskataan, juoruillaan, juodaan kahvia, siivotaan, puretaan kauppakasseja ja säilötään kesän satoa. 

Smart Home -ratkaisuilla voi helpottaa kotitöitä monin eri tavoin. Voit esimerkiksi yhdistää aktiivisuusmittarisi ja kahvinkeittimesi, jolloin kahvinkeitin käynnistyy heti, kun heräät. Muista ladata keitin illalla valmiiksi, niin voit herätessäsi nauttia asunnossa leijailevasta kahvin tuoksusta.

Älyjääkaappi näyttää sinulle (ilman oven avaamista!), mitä jääkaapissa on. Voit ottaa yhteyden jääkaappisi ollessasi ruokakaupassa – näin ei tule ostettua turhia tuotteita. Jääkaappi saattaa pystyä tunnistamaan elintarvikkeiden päiväykset, jolloin se muistuttaa vanhenevista tuotteista vähentäen siten hävikkiä.

Myös älyuuni lähettää älypuhelimeesi kuvaa ruoan kypsymisestä, joten voit tehdä vaikka puutarhatöitä paistin ollessa uunissa. Osalle älyuuneista voi lähettää reseptin, jolloin se huolehtii itse lämpötilan asettamisesta, lämpötilan säätämisestä ja oikean paistoajan noudattamisesta.

Lattialle kaatuneet jauhot imuroi tietenkin älyimuri, mikä saattaa seurata GPS-signaaliasi osaten näin käynnistyä vasta, kun olet poissa kotoa. Imuri myös sammuu ennen kotiin tuloasi.  

Moderni keittiö

Älykoti huolehtii lämmittämisestään ja valvonnastaan

Älykodin ovessa on tietenkin älylukko, mikä avataan älypuhelimella tai koodilla. He, joilla ei ole pääsyä asuntoosi, soittavat älyovikelloa. Vaikka olisit ulkomailla, näet älypuhelimestasi ovikellon soittajan. Tarvittaessa voitte keskustella.

Kun olet poissa, älykäs valvontakamera pitää vahtia. Valvontajärjestelmään voidaan yhdistää niin vesivuotoilmaisin kuin häkävaroitinkin, jolloin valvontajärjestelmä tiedottaa sinulle tai vartiointipalvelulle heti kaikesta epäilyttävästä. 

Älykoti pitää itse huoleta myös lämmityksestä, sisäilman laadusta ja kodin sähkölaitteiden virrankulutuksesta. Saat heti tiedon siitä, jos sisäilman laatu heikkenee tai jos jokin laite on unohtunut päälle. 

Oma sihteeri jokaiselle suomalaiselle

Google pystyy jo nyt tarjoamaan oman sihteerin vaikka jokaiselle suomalaiselle. Google Assistant lukee kalenterisi ja lisää sinne uusia merkintöjä. Google Home toimii esimerkiksi tulkkinasi ja kielenopettajanasi – näihin äänikomennolla toimiviin keksintöihin ja niiden elämää helpottavaan vaikutukseen kannattaa ilman muuta tutustua.