Suomalainen design on maailmalla arvostettua

Suomalainen design

Suomalainen design on aihe, joka herättää tietynlaista kunnioitusta ja arvostusta. Kotimaisuutta arvostetaan todella paljon Suomessa. Suomalaisuus on arvossa myös ulkomailla.

Suomalaista designia näkee eri aloilla ja hyviä esimerkkejä ovat mm. huonekalut, sisustusesineet, vaatteet, teknologia jne. Suomalaiset ovat myös historian saatossa suunnitelleet useita erilaisia, suosituksi nousseita tuotteita.

Suomalainen design on saavuttanut maailmalla vankan aseman ja sitä arvostetaan korkealle eri aloilla. Enää ei ole niin kovin harvinaista kuulla, kuinka esimerkiksi suomalainen suunnittelija on suunnitellut jollekin maailmantähdelle esimerkiksi asun, päähineen tai vaikkapa korun. Myös suomalaiset meikkitaiteilijat ja maskeeraajat ovat päässeet työskentelemään maailmankuulujen artistien ja tähtien parissa, tuoden esille suomalaista taitoa.

Maailmalla suosittua suomalaista

Tunnetuimpien suomalaisten tuotteiden joukosta löytyy mm. vaatteita, käyttöesineitä, laitteita, astioita jne. Moni varmasti muistaa varsinkin 1990-luvun Nokia-buumin, jolloin suomalaiset Nokia-puhelimet olivat huomion keskipisteenä. Historiaan jäi mm. suomalainen Nokia 3310, joka tunnetaan yhtenä maailman kestävimmistä puhelimista.

Alvar Aallon vuonna 1936 suunnittelema Aalto-maljakko kuuluu tunnetuimpiin suomalaisiin design-tuotteisiin. Sen muoto tunnistetaan ympäri maailman. Myös hänen Artek-kalusteensa tunnetaan ajattomina ja kestävinä.

Marimekon Unikko-kuosi suunniteltiin vuonna 1964. Se on edelleen vuosikymmenien jälkeen yksi tunnetuimmista kuoseista. Marimekosta pidetään maailmalla muutenkin ja moni rakastaa sen värikkäitä ja huomiota herättäviä kuoseja.

Fiskarsin sakset kuuluvat monen kodin perusvarustuksiin, myös ulkomailla. Sakset tunnetaan erityisesti niiden ergonomisuudestaan. Niitä myydään jatkuvasti ympäri maailman.

Suomalaisia suunnittelijoita

Monet suomalaiset suunnittelijat ovat saaneet nimensä maailmalle. Tunnetuin suomalainen suunnittelija on Alvar Aalto (1898-1976). Hän oli yksi maailman tunnetuimmista arkkitehdeistä ja muotoilijoista. Hänen tunnetuimpia töitään ovat Aalto-maljakon ohella Paimio-tuoli ja Finlandia-talo. Hän suunnitteli useita muitakin rakennuksia ympäri maailman.

Eero Aarnio tunnetaan futuristisista huonekaluistaan. Hänen tunnetuimpia töitään ovat esimerkiksi Pallotuoli, Kuplatuoli ja Pastilli-tuoli.

Kaj Franckin (1911-1989) tunnetuimpia töitä ovat mm. Teema-asiat ja Kartio-lasit. Kyseiset astiat ovat suosittuja edelleenkin ja niitä pidetään sekä käytännöllisinä että kauniina.

Tapio Wirkkala (1915-1985) muotoili mm. lasia, keramiikkaa, hopeaa ja puuta. Hänen tunnetuimpia esineitä ovat mm. Iittalan Ultima Thule -lasiastiat, jotka ovat Pohjolan talven ja jään inspiroimia.

Maija Isola (1927-2001) oli yksi Marimekon tunnetuimmista suunnittelijoista. Maailmanlaajuisesti tunnettu Unikko-kuosi on hänen suunnittelemansa.

Inspiraationa upea luonto

Suomalainen design tunnetaan mm. ajattomuudestaan ja kestävyydestään. Lisäksi moni suomalainen suunnittelija on saanut inspiraationsa Suomen upeasta luonnosta. Suunnittelussa on nähty paljon luonnon muotoja mukailevia pintoja.

Suomalaisessa designissa kunnioitetaan usein luontoa ja tätä arvostetaan myös maailmalla. Valmistusmateriaaleina saatetaan hyödyntää mm. puuta, kiveä tai lasia. Materiaali saatetaan myös valita paikallisista lähteistä, kuten metsistä. Ympäristöä kunnioittavat, kestävät ajatukset ovat maailmallakin arvossa.

Suomalaisessa suunnittelussa usein toteutuu myös käytännöllisyys ja ergonomisuus. Moni suunnittelun tuotos on tarkoitettu nimenomaan käyttöön, vaikkakin myös koristeita on suunniteltu paljon. Esimerkiksi Teema-astiat ovat erinomaisia arkikäyttöön. Myös Artekin huonekalut kestävät vuosikymmenestä toiseen.

Suomalaisen designin merkitys

Suomalaisella designilla on myös yhteiskunnallinen merkitys. Suomi tunnetaan tietyistä asioista ja suunnittelijat ovat olleet suureksi osaksi mukana rakentamassa tätä tietynlaista identiteettiä. Suomalainen design on osa suomalaista kulttuuria.

Ulkomailla monet tuntevat Suomen etenkin erilaisista kulttuuriin, taiteeseen tai suunnitteluun liittyvistä asioista. Esimerkiksi tietyt musiikkiyhtyeet tulevat monille mieleen kysyttäessä, mitä he tietävät Suomesta. Monille taas Marimekko tai Alvar Aalto ovat ensimmäisiä mieleen tulevia asioita

Suomalaiset suunnittelijat edustavat maailmalla Suomea. Tuomalla esiin tiettyjä arvoja, kuten kestävää kehitystä ja ympäristöystävällisyyttä, he antavat samalla Suomelle tietynlaiset kasvot. Suomi tunnetaankin luonnonläheisenä maana.

Suomesta tulee monille mieleen tietynlaisia asioita, kuten sinivalkoinen väritys, rock-bändit ja luonto. Tämä näkyy hyvin esimerkiksi monilla suomalaisteemaisilla sivustoilla. Esimerkkinä pelisivustot, joita esittelee livekasinot.co. Moniin peleihinkin on haluttu tuoda tiettyä suomalaisuutta ja tämä näkyy esimerkiksi aiemmin mainitsemina teemoina eli tietynlaisena värityksenä tai muuna seikkana, joka viestii suomalaisuutta.

Moni ulkomainen taho saattaa lähteä etsimään suunnittelijaa kohteellensa nimenomaan Suomesta. Tähän voi olla monia syitä, kuten samojen arvojen jakaminen, suomalaisen designin ihailu, luontoystävällisyyden ja kestävän kehityksen tavoittelu jne.

Suomalainen design on oma alueensa, joka kertoo tietynlaisista arvoista ja ajatusmaailmasta. Sillä voidaan rakentaa Suomelle entistä vahvempaa identeettiä ja inspiroida muitakin samaan.